Books

Torka aldrig tårar utan handskar – Jonas Gardell

For you non-swedes that decide to read this post even if you can’t understand the title; it means “Never wipe tears without gloves”. This is a book written by what I would call one of Sweden’s most famous gay people, and it is about the time in the beginning of the 8os when being gay was a disease and not talked about. The time when HIV/AIDS came and was called the gay plague or gay cancer, and the stigma related to both homosexuality and the decease.

The book have received raving reviews and there is already a TV series made, and when it comes to books like this I can’t keep myself from reading them. I started out with disappointment, as I read that you smile, you cry and you can’t put the book away. Me, I couldn’t get into it. I kept putting it away after a few pages, I just didn’t feel it.

Today however, I put myself in the bath and brought the book with me, and finally I reached the place in the book where I started feeling it. I felt that I started to get to know the people and wanted to know what happens to them. You get hints all through the book of the horrible end to come, and you want to know every little grizzly detail.

I finished the book, that happens to be the first out of three, and will try to get my hands on the second one today, think it came out last week. After that I guess there will be a wait for the third one.

I think it is impossible for us to understand what the homosexuals back then had to go through, how they had to live their lives, hidden and in shame. I know that there are still people who do not dare come out to their friends and families, there is still a difference though. I don’t think that we will ever reach a 100% acceptance towards homosexuals, and I don’t think that it can be expected.

The main difference then and now is that HIV started affecting people who weren’t gay, it’s not a gay men’s disease anymore. There are also medication that can break the outbreaks of AIDS and you can live a long life as long as you have access to those medications. The problem is that we don’t talk about it anymore, and people forget. They forget to use a condom when having sex, and then they are there with a lifelong disease.

There are also so many poor people in the world that do not have access to medication. People are dying even though they don’t have to because other people want to make money. The medication becomes to expensive, because we that can make them want to live in fancy houses, drive nice cars and spend money on diamonds that comes from the same countries where people are dying from AIDS because they can’t afford the medication.

I don’t know if this specific book will be translated into English, I do hope that there are similar books out there in English and if there is, I hope you read one. I think that we all need to be reminded of the pain and suffering these men had to go through, I think we need to be reminded of what a horrible disease that HIV/AIDS is, I think we need to be reminded that we need to teach our young ones why safe sex is important and what can happen when you have one drunken night of fun without thinking.

5 thoughts on “Torka aldrig tårar utan handskar – Jonas Gardell

 1. Jag håller på och läser Tiger av Mian Lodalen för tillfället och där får man också en väldigt tydlig bild av hur det var att vara homosexuell på sent sjuttiotal / tidigt åttiotal.

  Har även pratat mycket med mamma om hur det egentligen var på tidigt åttiotal och hon bekräftar ju att det var precis som det är i TV-serien (böckerna har jag inte hunnit läsa).

  Någon i min närhet fick en mindre chock när Shirley Clamp (tror jag det var) pussade Andreas Lundstedt på munnen i Så ska det låta i fredags – herregud, har man inte dubbla blödande munsår är det ju inget farligt. Men om man blivit så skrämd av det i yngre år så kan man väl inte släppa skräcken kanske.

  Vederbörande var dessutom otroligt chockad över att kvinnor med HIV kan föda barn – jag fick förklara i pedagogiska termer att HIV faktiskt är en väldigt svårspridd sjukdom och att det är väldigt ovanligt att kvinnor passerar viruset till sina barn. Jag tror att man ska undvika att amma bebisar om man har HIV då det ju blir flera “utsättningar” om dagen, men annars finns det väl egentligen ingen anledning till att man inte kan få barn. Samlag kan ju förstås vara riskfyllt och jag förstår om barnafadern inte vill direkt ligga oskyddat för att få barn, men inseminering är ju inget konstigt och jag är glad att i alla fall vår generation har – mer eller mindre – släppt stigmat med HIV till viss del.

  Jag grät som jag vet inte vad när jag såg TV-serien. Särskilt när de svepte in den döda kroppen i svarta plastsäckar. Herregud.

  Like

  1. Jag tror att TV serien r baserad p alla tre bckerna, s du har nog kommmit lngre n mig, tror att del tv och speciellt trean kan vara mer emotinal.

   Det r bra att vi slppt stigman, men jag tror att vi har slppt lite fr mkt. Jag tror att vi glmt hur farlig den r, och att man inte skyddar sig ordentligt. Jag vet inte med Sverige, men jag tror att det var i Danmark dr HIV fallen faktiskt kar tillsammans med andra knsjukdomar, det visar ju p att folk inte skyddar sig som de ska.

   Like

 2. Ja, den är baserad på alla tre. Lite lustigt egentligen att de gjorde så, det hör ju inte till vanligheterna 🙂

  Och visst är det sant att många av oss slarvar med skydd, jag menade mest att vår generation inte är rädda för att skaka hand med eller krama eller dela glas med en HIV-smittad person 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s